Toplantıda, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 112 Acil Çağrı Merkezi kurulum çalışmalarının 81 ilde tamamlandığı ve tüm acil çağrıların “112” numarasıyla aynı merkezden karşılanarak acil yardım hizmeti verilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Acil çağrı hizmetinin, çağrının alınmasından ilgili kurum ya da kuruluşların acil çağrı hizmetini tamamlamasına kadar geçen sürede sevk ve koordinasyon hizmetini içerdiği vurgulandı. Bu süreçte, çağrının doğru şekilde karşılanması, en kısa sürede vaka ile ilgili bilgilerin tekerrüre düşülmeden doğru bir şekilde alınması ve müdahale ekiplerine bildirilmesinin önemine dikkat çekildi.
Yaşanan deprem, yangın, sel gibi afetler ile büyük çaplı trafik kazaları, tren, uçak kazaları veya ev, iş yeri yangınları gibi olaylarda koordinasyon gerektiren vakaların artması, acil çağrı karşılama ve yönlendirme hizmetlerinin önemini bir kat daha artırdığı ifade edildi.
112 Acil Çağrı Merkezlerinde koordinasyonun en üst seviyeye taşınması, ilgili birimler arasındaki iş birliği ve koordinasyonun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.
Ayrıca, Acil Çağrı Hizmetleri Merkez Koordinasyon Komisyonu’nun 13.12.2023 tarihinde aldığı karar doğrultusunda, acil çağrı ve yardım süreçlerinin yönetilmesinde çağrı karşılama personelinin aktif rol almasının, koordinasyon gerektiren vakalarda sürecin hızlı ve etkin yönetilebilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.
Toplantıda, acil çağrı merkezinde temsilcisi bulunmayan kurumların kısa numaraları dışında, acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezlerinden yapılan aramalarda iletişim kurulabilecek numaraların 112 Acil Çağrı Sistemine tanımlanabilmesi için ilgili kurumların Genel Müdürlüğe bildirmesi gerektiği ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca alınan ihbarlar için vaka formlarının çağrı yönlendiriciler ve uç birimlerde görevli personel tarafından eksiksiz olarak doldurulması gerekliliği vurgulandı.
Görüş ve önerilerin ardından toplantı sonunda, çalışmaların kararlılıkla devam etmesi ve tüm kurumların sorumluluklarını yerine getirme konusundaki azami çaba göstermeleri gerektiği belirtildi.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Tuncay Akgün, Sahil Güvenlik 73 Komutanı Yüzbaşı Emre Meral, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mustafa Türedi, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Göksel Elifoğlu, İl Sağlık Müdürü Muhammet Bulut, Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Hıdır, Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürü Adnan Aydın ile diğer yetkililer katıldı.