1500 yıllık yapı ilgi bekliyor! Sümela Manastırı’ndan sonra en önemli tarihi yapı!

Sümela Manastırı’ndan sonran Türkiye’de ikinci kaya içinde inşa edilen manastır olan Meryemana kaderine terk edildi. Yaklaşık 10 yıl önce yapılan ve Türkiye gündeminde de oldukça tartışılan restorasyon ile yapılan ışıklandırmalar, kafeterya, seyir terasının bakımsız bir durumda olması ilçe halkı tarafından tepki topluyor.
Giresun’un tarihi kenti Şebinkarahisar’da bulunan Meryem Ana Manastırı ilgi bekliyor.
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Meryemana Manastırı, Orta Çağ’dan kalma önemli bir tarihi ve kültürel miras olmasına rağmen kaderine terk edilmiş durumda.
481-490 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen manastır, kayanın içine oyulmuş bir yapıya sahip. Manastırın, Bizans döneminde önemli bir dini ve kültürel merkez olduğu biliniyor.
Yaklaşık 10 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışması başlatılan manastır, sözde restorasyon ile büyük tepki çekerken, yapılan işlerin de zaman içerisinde tahrip olması ve onarımı için harekete geçilmemesi tepki çekiyor.
KAFETERYA HİÇ KULLANILMADI!”Giresun’a güneş Şebinkarahisar’dan doğacak” sloganı ile yapılan restorasyon adı altında yapılan kafeterya bu geçen sürede hiç kullanılmazken, şuanda atıl halde bekliyor.
Bakımsızlıktan kırık dökük halde bulunan manastırda ayrıca restorasyon çalışmaları sırasında yapılan ışıklandırmalar, kafeterya ve seyir terası kırık dökük durumda. Manastırın duvarları çatlak ve dökülmüş, iç mekânı ise bakımsızlıktan dolayı harap olmuş durumda.
İLÇE HALKI TEPKİ GÖSTERİYOR
Meryem Ana Manastırı’nın kaderine terk edilmesinden dolayı bölge halkı ve turizmciler tepkili. Meryem Ana Manastırı’nın yeniden restore edilmesi ve turizme kazandırılması gerektiği belirtiliyor.
Bu konuda serzenişlerini dile getiren vatandaşlar, tarihi manastırın kaderine terk edilmesini eleştirerek, “Meryem Ana Manastırı, ilçemizin ve bölgemizin önemli bir tarihi ve kültürel değeridir. Bu manastırın yeniden restore edilmesi ve turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz” dedi.
Kaynak: Yeni Şebinkarahisar