Biden yönetimi 6 ay gecikmeyle Ukrayna’nın ihtiyacı olan 60,8 milyar dolarlık yardımı, Tayvan ve İsrail’e yapacağı yardımlarla sarıp sarmalayıp, biraz da İran tehdidi enjekte ederek Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçirmeyi başardı. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’un bu süreçte, Irak ve Afganistan’ın işgalinin mimarı eski başkan George W. Bush’dan aldığı ilhamla “Rusya, Çin ve İran’ı yeni şerk ekseni” ilan etmesi de Temsilciler Meclisi’nin onayında önemli rol oynadı. Keza ABD Temsilciler Meclisi üyeleri de ülkelerinin gençleri yerine Rusya’yı yıpratmak için Ukrayna vatandaşlarının ölecek olmasını, oylamanın bitiminde Ukrayna bayrakları sallayarak kutladılar. Bu arada Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ı biraz daha yakından tanımanız için şu bilgiyi de aktarayım. Birleşik Devletler Federal Seçim Komisyonu Raporu’na göre Johnson, İsrail’in Amerikan Kongresi üzerinde tam bir hakimiyet kurmasını sağlayan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi-AIPAC’dan 524 bin dolar bağış almış. ABD’nin İsrail’e yapacağı 14,5 milyar dolarlık askeri yardımın Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından ise bir lobi kuruluşundan 95 bin dolar aldığına dair bilgiler var.
KARAKOL DEVLETLERE PARA NEDEN AKAR? 60,8 milyar dolarlık yardıma layık görülen Ukrayna 2025 yılında da Rusya’yı oyalamak ve yıpratmakla mesul. ABD’nin karakol devletleri olarak yardıma layık görülen diğer ülkeler ise İsrail ve Tayvan. ABD’nin Gazze’deki katliamı durdurması amacıyla “mış gibi” baskı yaptığı İsrail’e 26,4 milyar dolar veriliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin tepesinde “Damokles’in Kılıcı” misali sallandırılan Tayvan’ın aldığı yardım ise 8 milyar dolar. ABD’nin Ukrayna’ya yardımında kitapta yer almayan unsurlar da var. New York Times gazetesine göre, ABD yönetimi Mart ayından itibaren Ukrayna’ya 100’den fazla ATACMS füzesi temin etti. Uydu güdümlü bu füzeler 300 kilometre menziliyle Rusya’nın stratejik askeri hedeflerinin vurulmasında muhakkak etkili olacak. Ancak Donbas cephesindeki Rus ilerleyişini durdurmaya yetecek mi? Buna evet demek zor. Bu konuya az sonra ayrıntısıyla geleceğiz. Yardım kitabında yer almayan diğer madde ise daha da ilginç.
ABD KAZAKİSTAN’IN MÜZELİK UÇAKLARINI NE İÇİN ALIR? Uluslararası basın gizlice yürütülen bir operasyonun bilgilerine ulaşmış. Bu bilgilere göre ABD, aracı şirketler ve işadamları vasıtasıyla Kazakistan’ın elindeki Sovyetler Birliği döneminde imal edilmiş 81 uçağı satın almış. MiG-31, MiG-29, MiG-27 ve Su-24 bu uçakların her biri için 20 bin dolar ödenmiş. Peki ABD bu müzelik uçakları neden aldı? Askeri uzmanlara göre bu uçakların iki işlevi olabilir. Birincisi bu uçakların Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu yedek parça havuzunu beslemesi, ikincisi ise bu uçakların Rus füze saldırılarını üzerlerine çekecek korkuluk görevi görmeleri. Kazakistan’dan yapılan bu alımın tek örnek olmadığını ifade edebilirim. Yaklaşık iki yıldır ABD Savunma Bakanlığı adına çalışan taşeronlar Sovyetler Birliği ya da Rusya tarafından silahlandırılmış ülkeleri dolaşarak başta helikopterler olmak üzere her türlü ekipmanı topluyorlardı. Kazakistan’dan yapılan alım bunu ilk kez uluslararası kamuoyunun karşısına çıkarmış oldu. Ukrayna’ya silah akıtan tek kaynak ABD değil. İngiltere Başbakanı Sunak da Washington’un onayıyla eş zamanlı olarak ülkesinin en büyük askeri yardım paketini duyurdu. İngiltere’nin Ukrayna’ya yaptığı yardım 3 milyar sterline ulaşırken, çeşitli tipte 400 zırhlı araç, 60 bot, çeşitli tipte bin 600 hava savunma ve saldırı füzesi ile 4 milyon mermi ve sayısı açıklanmayan miktarda Storm Shadow güdümlü füzesi sağlayacak. Peki bu kadar silah cephenin kaderini değiştirmeye yetecek mi? Cevap net bir şekilde “Hayır”.
SİLAH GÖNDERMEK KOLAY, AMA UKRAYNALI ASKER YOKÇünkü 60 binden fazla askerinin öldüğü tahmin edilen Ukrayna’nın en temel ihtiyacı olan “savaşacak insan kaynağı” karşılayacak hiçbir imkan yok. Alman Bild yayın organının Avrupalı askeri yetkililere dayanarak verdiği bilgiye göre, Ukrayna’da askerlik yapabilecek durumdaki erkeklerin ancak yüzde 15’i silah altında. Polonya ve Baltık ülkeleri, topraklarına sığınan ve savaşmak için ülkelerine dönmeyen Ukraynalı erkeklerin peşine düştüler. Bu arada askerlik yasasının sert önlemlerle desteklenmesi üzerine çok sayıda Ukraynalının Moldova’ya kaçmak için yollara düştüğüne dair videolar da sosyal medyanın popüler konularından biri haline geldi. Bu şartlar altında Ukrayna savunmasının Mayıs sonu ya da Haziran ayı başında başlayacağı iddia edilen Rus saldırısında çeşitli noktalardan kırılması kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor. Nitekim geçen hafta Novobakhmutivka, Solovyovo, Berdychi, Semenivka and Kislovka köylerinin Rus ordusunun eline geçtiği açıklandı. Ukrayna tarafı bu ilerleyişi yalanlamış değil. Rusya’nın elindeki imkanların taktik başarıları stratejik hamlelere dönüştürme konusunda henüz yeterli olmadığına işaret ediyor. Ya da Ruslar Donbas bölgesinde hangi istikamete yöneleceklerini şimdilik sezdirmek niyetinde değiller.
SON UMUT F-16’LARIN YETİŞMESİUkrayna’nın artık tek umudu pilotlarının eğitimlerinin tamamlanmak üzere olduğu F-16 savaş uçaklarının yaz mevsiminde savaş alanına yetişmesi. Avrupa ülkelerinde eğitimlerini tamamlamak üzere olan pilotlarıyla F-16 uçakları yalnızca Rus yapımı muadilleri ile değil, S-300 ve S-400 hava savunma sistemleriyle de boy ölçüşecekler. F-16’lar en son bu tür bir ateşle sınamayı 1982 yılında İsrail Hava Kuvvetleri bünyesinde Bekaa Vadisi’nde Suriye ordusuna karşı yaşamışlar ve başarılı olmuşlardı. 42 yılda köprünün altından akan suların Rus savunma sanayii açısından bir şey değiştirip değiştirmediğini de bu vesileyle göreceğiz.