Bakan Kacır, programda coğrafi işaretli sebze ve meyveleri tanıtarak, Türkiye’nin bu alandaki değerlerini ve tescil sürecini önemsediklerini belirtti. Ülkemizin zengin ürün çeşitliliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Bakan, bu ürünlerin uluslararası platformlarda tanıtılması ve korunması gerektiğini ifade etti.
Yerel Değerlere DestekBakan Kacır, coğrafi işaret tescilinin alınmasının kolay olmadığını ve bu süreçlerde kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını açıkladı. Kalkınma ajansları ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bu süreçlerde önemli rol oynadığını belirten Bakan, Türkiye’nin yerel değerlerini uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde temsil etmeye odaklandıklarını dile getirdi.
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERDE ÇİN’DEN SONRA 2. SIRADAYIZ”Kacır, Türkiye’nin yerel değerlerine katma değer katabilmek adına coğrafi işaret tescilini çok önemsediklerini belirtti.
Bakan Kacır, katıldığı programda, “Avrupa Birliğinde coğrafi işareti alınmış Türkiye’nin yerel değerlerine katma değer coğrafi işareti tescilini çok önemsiyoruz Türkiye malumunuz bütün Anadolu ve Trakya çok zengin. Biz 1500’den fazla fazla coğrafi işaret tesciline sahip ürünü olan bir ülkeyiz ve dünyada Çin’den sonra ikinci sıradayız.” dedi.
AVRUPA’DAKİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ 19’A ÇIKTISon yıllarda özellikle Türkiye’deki yerel değerleri uluslararası arenada güçlü şekilde duyurabilmek ve bu yerel değerleri uzun vadede ekonomik değer ortaya çıkarabilmeyi hedeflediklerini aktardı.
Kacır, konuşmasında “Bunu yapabilmek için 2023 başında sadece 8 olan Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tescili almış ürün sayımızı 2023 boyunca 11 daha ilave ederek 19’a çıkardı.” ifadelerini kullandı.
25 ÜRÜNÜ DAHA AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLİNE KATMAK İSTİYORUZTürkiye’nin yerel değerlerine sahip çıkmak istediklerini söyleyen Bakan Kacır, konuşmasında şöyle dedi:
“Avrupa Birliğinde 19 olan coğrafi işaretli ürün sayısını 44’e çıkarmak için Avrupa birliği coğrafi tescil sürecine dahil etmiş durumdayız. İnşallah önümüzdeki dönemde peşi sıra Türk ürünlerinin AB coğrafi tescili almasını sağlayacağız. Tabi bu hem yerel değerlerimizi korumak için çok önemli ama hem de ekonomik değer açısından çok önemli. Türkiye olarak coğrafi işaret tescili almış ürünlerimizden 5 milyar Euro civarında bir ekonomik değer üretiyoruz.”
GİRESUN FINDIĞI LİDERProgramda Giresunlu olduğunu da aktaran Bakan Kacır, Avrupa Birliği tescili de olan Giresun Tombul Fındığının Türkiye’ye katma değer kattığını ve bu konuda lider olduğunu aktararak, 1.5 milyar Euro’ya yakın bir ihracatı gerçekleştiğini aktardı.
Kaynak: Yeni Şebinkarahisar