Giresun’da İklim Değişikliği ve Yerel Etkileri Konferansta Ele Alındı

İklim Verilerinin Analizi ve Giresun’daki Bölgesel FarklılıklarGiresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Apaydın, 10 Mayıs 2024 tarihinde Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda “Yeni Meteorolojik Kayıtların Katkısıyla Giresun’da İklim Analizi ve İklim Değişimine İlişkin Bazı Göstergeler” başlıklı bir konferans verdi. Apaydın, konferansta son 10-15 yılda kurulan meteoroloji istasyonlarından elde edilen verilerle Giresun’un iklimini analiz ederek, yerel ve bölgesel farklılıklara dikkat çekti.
Üç Alt İklim Bölgesi: Sahil Şeridi, İç Bölge ve Kelkit HavzasıApaydın, Giresun’da yağış, sıcaklık ve nem parametrelerine göre üç alt iklim bölgesinden bahsetti. Sahil şeridi bölgesinin en fazla 30 km genişlikte ve 0-500 kotları arasında olduğunu belirterek, doğusunun çok yüksek yağışlı ve nemli, batısının ise yüksek yağışlı ve ılıman olduğunu ifade etti. İç bölge 500-3300 kotları arasında orta yağışlı ve serin ılıman iklime sahipken, Kelkit havzası düşük yağışlı, orta-düşük nemli ve karasal iklim özellikleri gösteriyor.
“Yeni kurulan istasyonlarla daha hassas ve doğru haritalar oluşturabiliyoruz. Sahil şeridi alt bölgesinin doğu kesimindeki yüksek yağış, iç kesimlere doğru yayılırken, batı kesimindeki yağış iç kesimlere fazla ilerleyemiyor.”İklim Değişikliğinin Giresun’a EtkileriProf. Dr. Ahmet Apaydın, yeni istasyonlardan elde edilen verilere dayanarak Giresun’daki iklim değişikliklerinin etkilerini analiz etti. Sahil bölgesinde yıllık yağış miktarı azalmamakta hatta biraz artış eğiliminde ancak düzensizleşme gözleniyor. Şiddetli yağış sayısında artış, kar yüksekliğinde düşüş ve hava sıcaklığı ile deniz suyu sıcaklığında belirgin bir artış söz konusu. Kelkit havzasında ise yıllık yağış azalma eğiliminde, kar yüksekliği düşüşte ve hava sıcaklığı artış gösteriyor.
“Sahile bakan iç bölgede alçak kotlardan yüksek kotlara doğru yağış ve sıcaklık azalırken, Kelkit havzasında kot yükseldikçe yağış ve nem artıyor, sıcaklık ise azalıyor.”Gelecek İklim Eğilimleri ve SonuçlarApaydın, konuşmasında Giresun’daki iklim değişikliklerinin gelecekte nasıl etkiler yaratabileceğine değindi. Yıllık toplam yağışın sahil bölgesinde düzensizleştiğini, hava, toprak ve deniz suyu sıcaklığının arttığını ve şiddetli yağışların sel ve taşkınlara neden olduğunu belirtti. Kelkit havzasında ise yağış ve nemin azaldığını, sıcaklığın arttığını vurguladı. Apaydın, kuzeyde ısınmanın, güneyde ise kuraklaşmanın başladığını ifade etti.
Konferans, üniversite öğretim üyeleri, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve öğrenciler ile üniversite personelinin soru ve katkıları ile son değerlendirmeler yapılarak tamamlandı.