Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) verilerine göre; Giresun il genelinin yüzölçümünün yüzde 85’i maden arama sahaları kapsamında bulunuyor.
Bu alanların; yüzde 17’si arama, yüzde 14’ü işletme ve yüzde 54’ü ihale maden ruhsat alanları olarak planlanmış. Çalışma ruhsat alanı sınırları içerisindeki orman alanlarının yüzde 90’ı, orman içi açıklıkların yüzde 79’u, tarım alanlarının yüzde 85’i, meraların yüzde 99’u ve iskân alanlarının yüzde 84’ü IV. Grup madenlere ruhsatlandırılmış.
KÖY MUHTARLARI ENDİŞELİÖzellikle Dereli ilçesine bağlı köyleri hedef alan madenciler Yeiltepe Köyü serleşim alanı sınırları içerisinde maden arama çalışmalarına başladı. Yöre halkının tepkisine aldırış etmeyen maden şirketi, aldıkları ruhsatı koz olarak kullanıyor.
Durumu endişe ile ile karşılayan Yeşiltepe Köyü Muhtarı Orhan Karataş, Meşeliyatak Köyü Muhtarı Muharrem Aydın, açeli Mahallesi Muhtarı Hasan Coşkun, Yıldız Köyü Muhtarı Hasan Yenidede ve Sütlüce Mahallesi Muhtarı İzzet Talıç bir araya gelerek gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade ettiler.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, ortaklaşa hazırladıkları bir yazı ile endişelerini ileteceklerini belirten muhtarlar “Dereli ilçesi Yeşiltepe Köyü, Meşeliyatak Köyü, Yıldız Köyü, Eğrianbar Köyü, Sütlüce Mahallesi ve Bahçeli Mahallesi tüzel kişiliklerine ait ormanlık sahalarda ve bir kısım şahıslara ait tapulu taşınmazlarda Gencer Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından maden arama çalışmaları başlatılmış durumdadır.
Gencer Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan maden arama çalışmaları köylerimize ait içme suları, köy yolları ve tapulu arazilerin zarar görme ihtimali bulunduğu gibi ekolojik dengenin bozulacağı, bal ormanlarının zarar görmesi söz konusu olduğundan yöre halkı olarak büyük mağduriyet yasacağımız ve ileride telafisi mümkün olmayacak zararların meydana gelme ihtimali bulunduğundan köylerimiz mülki hudutları dahilinde yapılmakta olan maden arama çalışmalarının durdurulması hususunda gereğinin yapılmasını saygıyla arz ve talep ederiz” iadesini yer verdiler.