Kahverengi kokarca böceği hızla yayılmaya ve fındık bahçelerini istila etmeye devam ediyor.
Hızla yayılan kahverengi kokarcanın 2024 yılı rekoltesine 100-150 bin ton civarında bir zarar vermesi öngörülürken bahçelerden gelen görüntüler durumun vahametini ortaya koyuyor.
İllerde, Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından çiftçilere yönelik eğitimler ve çeşitli mücadele yöntemleri ile kahverengi kokarca sorununa karşı kapsamlı bir eylem planı devreye sokulsa da topyekûn bir mücadele başlatılmasının gerekliliği konuşulmakta.
İlkbahar Mücadele ÇalışmalarıBahar aylarında, bahçelerde böcek görüldüğü anda ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılarak ilaçlı mücadele başlatılıyor. Bu strateji, zararlı böceğin erken evrelerde kontrol altına alınmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir.
Samuray Arısı ile Biyolojik MücadeleKahverengi Kokarcanın doğal düşmanı olan Samuray Arısı (T. Japonicus), mücadelede biyolojik bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Enstitüler tarafından üretilen bu predatörler, doğrudan bahçelere salınarak zararlı böceğin popülasyonunun doğal yollarla kontrol altına alınması hedeflenmektedir.
Kahverengi Kokarca ile Mücadele
Yavuzkan Fındık Sürdürebilirlik Departmanı yetkilileri, kahverengi kokarca ile mücadelenin nasıl yapılacağına dair bir video hazırlayarak üreticileri bilgilendirdiler.