İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Uyarı Geldi! Kurbanlık Hayvan Satıcıları Dikkat!

Müdürlükten yapılan açıklamada, hayvan sevklerinde önemli ölçüde artışlar meydana geldiği belirtilerek, sağlık kontrolünden geçmemiş, gerekli aşıları ve kayıtları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmelerinin salgın hayvan hastalıkların yayılmasında büyük rol oynadığı kaydedildi.
Kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın Giresun’a bulaşmasını önlemek amacıyla hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşların kurallara uyması gerektiğinin aktarıldığı açıklamada, şu uyarılarında bulunuldu:
“Her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi veya İlçe Müdürlüklerinden ‘ Veteriner Sağlık Raporu’ alınması mecburidir. Aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportu’nun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesi’nin bulundurulması yeterli olmaktadır.
Kurbanlık olarak sevk edilecek büyükbaş hayvanlara şap (Sat-2 serotipine karşı) ve küçükbaş hayvanlara ise PPR aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması zorunludur. Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmayan sığır cinsi hayvanların sevkine izin verilmez.
AŞI SÜRELERİ DİKKATE ALINACAKİki aylık yaştan büyük sığır cinsi hayvanların, sevk tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Sat-2 serotipi içeren şap aşısı yapılmış ve üzerinden 21 gün geçmiş ise sevkine izin verilir. Söz konusu süre içerisinde birden fazla şap aşısı kaydı olması durumunda 21 günlük süre ilk aşı tarihinden hesaplanır.
Koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı ile aşılanmış olması şartı aranacaktır. Sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanlara daha önce PPR aşısı yapılmamış ise aşı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verilecektir. Aksi halde sevklerine izin verilmeyecektir.
GEBE VE DAMIZLIKLARIN SEVKİNE İZİN VERİLMEYECEKGebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanlar kurban satış yerlerine alınmayacağından gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak sevkine müsaade edilmeyecektir. Ancak gebe olmadığı ve damızlık değerini kaybettiğine dair serbest veteriner hekim raporu bulunan dişi hayvanların kurbanlık olarak sevkine izin verilecektir.
Belirtilen şartlara haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36’ncı maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtası sahiplerine idari para cezası verilmektedir”