Kurbanlık hayvanların sağlıklı bir şekilde nakledilmesi ve olası hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla, sağlık kontrolünden geçmemiş, gerekli aşıları ve kayıtları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmelerine izin verilmeyecektir. Bu kapsamda, kurbanlık hayvan nakilleriyle ilgili aşağıdaki hususların hayvan yetiştiricilerine, nakliyecilere ve kurbanlık alacak vatandaşlara duyurulması önem arz etmektedir.
Veteriner Sağlık Raporu ve Nakil Belgeleri5996 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler gereğince, il merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde “Veteriner Sağlık Raporu” alınması zorunludur. Aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportu, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesi bulundurulması yeterli olacaktır.
Şap ve PPR AşılarıKurbanlık olarak sevk edilecek büyükbaş hayvanlara Şap (Sat-2 serotipine karşı) ve küçükbaş hayvanlara ise PPR aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması gerekmektedir. Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmayan sığır cinsi hayvanların sevkine izin verilmez. Koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde en az bir kez PPR aşısı yapılmış olması şartı aranacaktır.
“Sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanlara daha önce PPR aşısı yapılmamış ise aşı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verilecektir. Aksi halde sevklerine izin verilmeyecektir.” – Giresun ValiliğiGebe ve Damızlık HayvanlarBakanlığın talimatları gereği, gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kurban satış yerlerine alınmayacağı belirtilmiştir. Ancak, gebe olmadığı ve damızlık değerini kaybettiğine dair serbest veteriner hekim raporu bulunan dişi hayvanların sevkine izin verilecektir.
Özel Şartlar ve EğitimTrakya bölgesine hayvan nakillerinde, Bakanlık tarafından yayımlanan Genelgelerde belirtilen ilave özel şartların da yerine getirilmesi zorunludur. Hayvan taşıyacak araç sahiplerinin İl/İlçe Müdürlüklerine başvurarak eğitim almaları ve gerekli belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Hayvan nakliyesi sırasında bakımlardan sorumlu kişiler de eğitim alarak “Bakıcı Yeterlilik Belgesi” edinmelidir.
Kaçak Sevk DurumlarıBelirtilen şartlara uymayan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesi gereğince idari para cezası uygulanacaktır.