James Joyce, Dublinliler (Çeviren: Celal Üster), T. İş Bankası Yayınları, 2023
Nicedir James Joyce’un bu öykülerini okumayı düşünüyordum. Nedendir bilmem ne zaman bu kitabı okumaya niyetlensem bir bahane bulup vazgeçiyordum. Sonradan nedenini buldum: Joyce’un Ulysess’i beni oldukça yormuştu. Bu kez bir gayret okudum kitabı. Bu öyküler Ulysess kadar zor okunan bir üsluba sahip değil. Ben çok beğendim. Özellikle de Ölüler öyküsünü.
Necip Turguter, Belediye Şirketlerinde Sayıştay Denetimi, Adalet Yayınları, 2024
Necip Turguter, uzun yıllar Sayıştay denetçiliği, uzman denetçiliği yaptıktan sonra kamu görevinden ayrılıp bağımsız denetçi ve yeminli mali müşavir olarak yaşamına devam eden bir uzman. Sayıştay denetimi, hepimiz biliyoruz ki kamu kesiminin denetlenmesi ve konuların TBMM’ye getirilmesi açısından son derecede önemli. Turguter bu kitabında belediyelerin kurdukları ve sahip ya da ortak oldukları şirketlerin nasıl denetlendiğini, hangi konuların öne çıktığını arkasındaki mevzuatla birlikte ayrıntılı olarak anlatmış. Belediyelerin ve belediye şirketlerinin olduğu kadar siyasetçilerin ve konuyla ilgili akademisyenlerin de okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Mehmet Şükrü Tekbaş, Yatırım El Kitabı, Scala Yayıncılık, 2. Basım, 2024
Mehmet Şükrü Tekbaş Hoca, harika bir yatırım rehberi yazmış. Kitap oldukça hacimli bir kitap, tam 803 sayfa. Kapsanmadık hiçbir konu bırakılmadığı için hacimli olması normal. Teknik bir kitap olması nedeniyle de ister istemez matematik formüller, grafikler ve şekillere dayanıyor. Herkesin anlayabileceği bir kitap olduğunu söyleyemem ama konuyla ilgili olanların mutlaka elinin altında bulunması gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
İlknur Hatipoğlu, Diribal, Mahlas Yayınları, 2024
Diribal, İlknur Hatiboğlu’nun kendi yaşadıklarından ya da tanıklık ettiklerinden yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor. Hatipoğlu’nun tanımlamaları, vurguları, öyküyü toparlayışı oldukça etkili. Gözlemleri oldukça çarpıcı, bunları öykü kıvamına getirmesi de usta işi. Bu öyküleri okumanızı öneririm.
Mine Ataman, I. Açlık Savaşı, Elma Yayınevi, 2024
Mine Ataman’ın kitabı son dönemlerde okuduğum zihin açıcı ve uyarıcı kitaplardan birisi. Yazdıklarından bildiklerim yanında bilmediğim ve hep merak ettiklerim var. Evrenin doğuşundan başlıyor bugüne kadar geliyor. Özellikle ozon tabakası konusunda yarım yamalak bilgilerimi tamamlamaya yararlı oldu. Son derecede basit ve anlaşılabilir bir üslupla anlatmış karmaşık konuları. Tarımın geldiği yeri ve geleceğimize ilişkin kara bulutları görmek biraz umut kırıcı ama gerçekleri bilmek çözüme yaklaşmanın ilk kuralı. Güzel kitap, tavsiye ederim.
Kaynak: mahfiegilmez.com