Mohammed Mbougar Sarr, İnsanların En Gizli Hatırası (Çeviren: Şirin Erkan Leitao), Everest Yayınları, 2024Son derecede ilginç bir romanla karşı karşıyayız. Senegalli yazar Sarr, bir başka Afrikalı, Malili yazar Oulouem’in yaşamından yola çıkarak kurgulamış bu romanı. Doğrusu ikisini de ilk kez duydum, ikisi hakkında da hiçbir fikrim yoktu. Romanın en önemli özelliği romanın başkarakteri olan yazarın yaşamından hareketle polisiye ağırlıklar taşıyan ama aynı zamanda biyografik özellikle taşıyan çok yönlü bir roman olması. Wilbur Smith’i saymazsak Sarr, okuduğum ilk Afrikalı yazar. Üslubundan (bunda çeviri kalitesinin de önemi var tabii) ve kurgusundan çok etkilendim. Okumanızı öneriyorum.
Parla Onuk, Borç Sarmalı, Tekin Yayınevi, 2024Bir zamanlar gelişmekte olan ülkelerin karabasanı olan borçlar artık bütün dünyanın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Parla Onuk, bu kitabında kapitalizmin yükselişinden başlayarak ve onun yarattığı borçlanmaya dayalı ortamı ele alarak bu borç sorununu dünya genelinde ele alıp inceliyor. Bu çerçevede kitap, borç sarmalını, aynı zamanda bir ekonomi tarihi çerçevesi içinde değerlendiriyor. Kolay okunan, insanı düşünmeye iten bu kitabı okumanızı öneriyorum.
Uzunoğlu, Sönmezler, Gündüz (editörler), Güncel Ekonomik Sorunlar: Kamunun Ekonomide Değişen Rolü ve altyapı, Literatür Yayıncılık, 2023Sadi Uzunoğlu, Gökhan Sönmezler ve İsmail Orçun Gündüz hocalar hem editör hem yazar olarak güncel ekonomik sorunlar başlığı altında bir dizi kitap yayınladı. Kendilerine başka hocalar da yazılarıyla katkı verdiler ve ortaya harika bir seri çıktı. Bu kitap serinin şimdilik son kitabı ve kamu kesiminin ekonomideki rolünü ele alıp inceliyor. Kitapta kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleriyle ilgili bölümler hem Türkiye’deki uygulamaları hem de dünya uygulamalarını ele alıp irdeliyor. Kamu yatırımlarının tahvil ihraç ederek finansmanı gibi özel bazı konular da ele alınıyor. Sosyal bilimler öğrencilerinin mutlaka okuması gereken kitaplardan.
S. Cem Çiloğlu, Milyar Dolarlık Hikâyeler, Kronik Yayınları, 2024Kitap, finans piyasalarında yaşanmış çeşitli olayları anlatan, yorumlayan ilginç bir kitap. Kurgu gibi gelse de hepsi yaşanmış olaylar. Çiloğlu, örneğin çoğu kez başına kara sözcüğü getirilen bazı günlerin neler olduğunu, piyasalarda hilelerin, dolandırıcılığın nasıl yapıldığını, insanların nasıl kandırıldığını geçek olaylarla yorumlayarak anlatıyor.
Roman gibi ama hepsi gerçek: Okumakta yarar var.
Andrea Camilleri, Keman Sesi (çevirmen: Semih Topçu), Mylos Kitap, 20222019 yılında yaşama veda eden ünlü polisiye yazarı Andrea Camilleri’nin kendisi kadar ünlü dedektifi Komiser Salvo Montalbano’nun belki de en bilinen, en beğenilen öykülerinden birisi. Filmini görmüştüm, kitabını yeni okudum. Komiser Montalbano, İtalya’da (Sicilya) kurgusal bir kasaba olan Vigata’da görevlidir, araştırdığı, soruşturduğu suçlar da hep o kasaba civarında geçen veya orayı ilgilendiren ve polis teşkilatındaki yozlaşmalarla, kilise – mafya – siyaset üçgenindeki kirli ilişkilerle bağlantılı suçlardır. Keman Sesi, kara roman türüne yaklaşan bu bağlantılara karşın, Montalbano’nun akıl yürütmeleri ve soruşturma yöntemleriyle klasik polisiye türünün iyi bir örneğidir. Polisiye sevenlere öneriyorum.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Yeşilgiresun’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Kaynak: mahfiegilmez.com