MEDLER/ Dört Mehmet

Haftada iki defa Taşbaşı Parkı’nın yanına uzanan vapurlar…Ellerinde bavullarla şehre dağılan yabancı ve yerli yolcular…Debboyda askerî kışlanın bulunduğu zamanlar yani…Öğretmenevi yanında Yeni adında bir sinema vardı ya; ailecek izlemeye kaçılırdı en son vizyon filmleri… Kıssadan hisse düğün salonunun Belediye Binası’nda olduğu zamanlara dönsek diyorum… General Doktor Ali Rıza Erkan da Belediye Başkanı olsa yeniden…Neden dersen o tarihler kafesteki kuş bile daha hürdü.“İlk düğünde ücretsiz çalınacaktır.” diye bir ilan okumuştum arşivleri tararken gazetede. Yeni kurulan bir gruba aitti. Sonraları merak aldı götürdü…Giresun’daki hocalarından akordeon eğitimi alan Mehmet Meral, askerlik esnasında borazanöğrenen Mehmet Yüksel, düğün salonunda Eyüp Kırhasanoğlu’nun orkestrasında bateri çalışan Mehmet Kalpakçıoğlu ve akordeon erbabı Mehmet Aksoy birlikte çalmaya karar verirgünlerden bir gün. Gruba bir isim gerekmektedir. Düşünürler bir süre… Hâli ile “Mehmetler” demek yerine daha kısa olan “Medler” ismi seçilir. İlk gösterileri Muzaffer Güvenç’in öğretmeneviyanındaki sinemasında gerçekleşir. Bu gösteride on beşer dakikalık şovlar sunarlar.Oldukça ilgi görünce düğünlerden,törenlerden istekler gelmeye başlar. Söken tarafında bir düğün esnasında perdearkasında kalınca Mehmet Yüksel, Kalpakçıoğlu’ na “ritmi aksat” der. Merak eden ev sahibi “Sorun ne?” deyince perde arkasında çalamıyoruz cevabını verirler. Ve perde açılır.İlçelerde yapılan pek çok evlilik merasimlerine katılırlar. Şehrimize yeni yapılan Kültür Sitesi’ndeorganizasyonlarda sahne almaya başlayınca popülariteleri giderek yükselir. Onlar artık kentin gözlerinin her bayram ya da etkinlikte aradığı yegâne grup haline gelmiştir. Cumhur Gökçe gitar enstrümanı ile gruba dâhil olur derken. Bir gün yine bir etkinlik esnasında askeriyeden bir genci sahneye alırlar. Şarkı söyletmek istedikleri çocuk Deniz ve Mehtap Şarkısı’nı o kadar güzel söyler ki; grup üyeleri şaşırıp kalırlar duruma.
Liseden arkadaşları Alibey Mangan da solist olarak katılır aralarına. Babası Giresun’da spor kıyafetleri ve konfeksiyon ürünleri satan bir mağazanın sahibidir.(Mangan Mağazası) Taşbaşı Parkı’nda on beş gün çalışırlar, her programda park tıklım tıklımdır. Dört bir yanda kendilerinden bahsedilir. Belediyenin organizasyonları kapsamında ilçelere de giderler.Midnigthers’ın efsanevi vokali Hank Ballard’ın dünya çapında viral hale gelen Twist Dansı’nın en önemli zamanlarıdır. Gruptan iki kişi dans figürlerini ustaca sergileyerek dikkatleri dans konusuna da toplamaya başlar. Özellikle kız çocuklarını sahneye çağırıp dans etmeyi teşvik ederler. Özgüven kazandırıcı bu hareket her kesimde takdirle karşılanır.Gittikleri mekanlarda gösterilen yoğun ilgiye, büyük bir tevazu ile karşılık veren Medler kentin gözbebeği olmuş, isim olarak onları duymayan kalmamıştır.Naci Pamuk o yıllarda Giresun Yardımseverler DerneğiBaşkanı’dır. (Kendisinden sonra dernek bayrağını devralıp çok daha ileri boyutlara taşıyan, madalya sahibi Ayten Ekmekçi validemizi de anmadan geçmek olmazdı) Dernek bu dönemlerde gruba her türlü olanağı pek çok kez sağlamaya çalışır. Grup üyeleri duyarlılıkta ne kadar ileri olduklarını Cumhuriyet Baloları’nda, kermeslerde, yardım gecelerinde kimseden hiçbir ücret talep etmeksizin sahne alarak ortaya koyar. Yüreğinde memleket sevgisi bulunan bu donanımlı gençler pek çok müzisyene de örnek teşkil etmektedir.O yıllarda imkân olarak pek nadir görülen albüm yapma durumu bir türlü hayalden gerçeğe dönemez. Yıllar birbirini kovalarken Medler, ilimizdeki veilçelerdeki etkinliklerini aralıksız sürdürmeye devam eder. TRT2′ deyayımlanan programlarda boy gösterirler derken.Özel hayatları da evlilikler,çocuklar ve mesleklerle yoğurulup gider…
Gelir çatar milenyumun başları. Grubun 40. yılı sebebi ile bir gösteri tertiplenir. Yerilimizdeki sahil restoranlarından biridir. Deyim yerinde ise iğne atsan yere düşmez. Başlarlar hep birlikte en sevilen repertuvarı çalmaya. Rüya gibi bir konser olur, izleyenler tadına doyamaz. Aslında bu grup üyelerinin son kez bir arada olmalarıdır.Başta dediklerimde son derece ciddiydim. O yıllarda daha bir medeni, daha bir kültürlü, daha sevgi-saygı dolu bir toplum varmış Giresunumuzda. Hemen hemen her evde bir enstrümanın yer alması gerçekten çok ilginç. Sokak aralarında çalınan keman, gitar ve sazlardan Taşbaşı’nda ve Millet Bahçesi’nde yapılan büyük konserlere, açık havada yer alanyedi ayrı sinemadan sokaklarda satılan kitaplara kadar her şey bugün bizler için özlem sebebi.Grup üyelerinden ebediyete irtihal edenlere rahmet, kalanlara uzun ömürler diliyorum. Aslaunutulmayacaksınız…Bu memlekete kattığınız tüm güzellikler için minnetle…
Siyah Önlüklü Hayatlar