Konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede şöyle denildi ”Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir enfeksiyon hastalığıdır.
KKKA vakaları ülkemizde özellikle bahar ve yaz aylarında, bulaştırıcısı olan kene türünün yaşam alanlarıyla uyumlu şekilde çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde görülmektedir.
Hastalık etkenini taşıyan kenelerin insan vücuduna tutunması, virüsü taşıyan kenelerin çıplak elle ezilmesi ve virüsü taşıyan hayvanların / KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile korunmasız temas edilmesi yoluyla bulaş gerçekleşebilmektedir.
Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların sağlıklı görünseler bile hastalığı bulaştırabilecekleri unutulmamalı, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.
İlimizde son yıllarda vaka görülen ilçeler Şebinkarahisar, Çamoluk ve Alucra olup bu ilçeler başta olmak üzere Giresun İli genelinde gerekli önlemleri almaya özen göstermeliyiz”