Vali Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirilen Kahverengi Kokarca ile Mücadele Toplantısı’nda, Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü liderliğinde Fındık Araştırma Enstitüsü ve diğer paydaşların katılımıyla “Samuray Arısı” üretim laboratuvarı kurulması kararı alınmıştı.
Toplantıda ayrıca kış aylarının gelmesiyle birlikte Kahverengi Kokarca zararlısının özellikle Doğu Karadeniz’de Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde, Batı Karadeniz’de ise fındık üretiminin yoğun olduğu Düzce, Sakarya ve Bartın illerinde ev, ahır, odunluk gibi daha sıcak olan kışlak denilen alanlara hücum ettiği ve bu alanlarda yapılacak mücadele ile popülasyonun kontrol altına alınacağı belirtilmişti.
Bu kapsamda, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) eski hizmet binası biyolojik mücadele laboratuvara dönüştürülerek, samuray arısı üretimine yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Laboratuvarın projesi tamamlandıktan sonra ihale aşamasına geçilecek ve laboratuvar kurulum işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte, yaz aylarında doğaya ilk samuray arısı salınımı gerçekleştirilecek.
Ayrıca, biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arısının, kahverengi kokarcanın yumurtalarına zarar vererek popülasyon artışını engelleyeceği ifade edildi. Üreticilerin de kışlaklardaki kahverengi kokarcaları yok etmeleri ve yetkililerce açıklanan mücadele yöntemlerine uymalarının önemine vurgu yapılırken, bu çalışmaların fındık ve diğer tarım ürünlerinin verimini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi.